Radu Hossu : Contraofensiva în Ucraina. Bătălia pentru Bakhmut. Armata Ucraineană a câștigat parte din Berkhivka. Legiunea „Free Rusia” este de 5 zile în Belgorod

0
171

Rezumatul de noapte: (06.06 ora 04.40):

 1. Contraofensiva:

– Dacă mă întrebați pe mine, Faza a doua NU a început. Ceea ce am văzut ieri și azi: atacuri în 5 puncte diferite fac parte din ceea ce se numește „probing” sau recon in force”. Pe românește se bagă bățul prin gard acolo unde scrie „Câine Rău”, ca să vadă dacă acel câine chiar e așa de rău. O altă metaforă este testatul temperaturii apei cu degetul.

 • O altă întrebare este: ucrainenii au pierdut echipament și din păcate oameni în această fază?
  Răspunsul este DA! Dar acum urmează adevărata întrebare:
  Este adevărată informația cum că peste 1500 de ucraineni, 8 Leopard 2 și 3 AMX 10-RC au fost distruse în data de 5 iunie?
  Răspunsul este destul de simplu: NU! Sursa acestei informații este Ministerul Apărării rus. Când minte rusia? Cănd deschide gura.
 • Ce s-a pierdut totuși?
  Din ceea ce am văzut în imaginile furnizate de MoD (Ministerul Apărării rus) este vorba de câteva vehicule MRAP MaxxPro – rezistente la mine.
 • Dar ce se întâmplă acum?
  Se face trecerea de la Faza 1 la Faza 2. Testarea punctelor slabe de apărare din linia de contact, în paralel cu continuarea Fazei 1 – distrugerea depozitelor de muniție adânc în spatele liniilor ruse, alături de centrele de comandă și concentrarea de trupe ruse. Azi s-a întâmplat peste tot în Zaporojie Oblast (Melitopol, Tokmak, Mariupol și zonele învecinate).
 • Niciun echipament vestic NU a fost văzut în frontul sudic, exceptând AMX10-RC care nu părea a fi în înaintare, ci în așteptare. NICIUN Leopard 2 sau Challenger 2 nu a fost văzut nici măcar de drone. Asta înseamnă că „pumnul de fier” din Faza 2 nici pe de departe nu a început.
 • 1500 de morți, 8 Leo distruse. Unde ați mai auzit asta? Când minte rusia?
 • Nu-mi place să repet din mine și în niciun caz să mă citez, mai ales că sunt un profan în ale războiului, după cum am spus-o de mai multe ori. Însa cred că acum e important să repet asta. Pe 30 mai scriam:
  „Rezumatul de noapte (30.05 ora 06.15):
  [….]
  „Nu vom vedea un blitzkrieg, ca în septembrie 2022. Vom vedea Leopard 1, 2, Challenger 2 distruse, Bradley-uri distruse. Vă spun asta pentru a nu vă aștepta că rușii nu mai au capacități și apriori sunt învinși.”
  Încă nu s-a întâmplat asta, dar se va întâmpla și așa ceva în Faza 2, în contraofensiva convențional înțeleasă.
 1. Bătălia pentru Bakhmut – partea a II-a:

– Armata Ucraineană a câștigat parte din Berkhivka. Oraș de importanță mare operațională, la nord-vest de Bakhmut. Pentru asta…
– …Prigojin, liderul Wagner a declarat ieri: „Este o RUȘINE. Gherasimov, Șoigu, haideți pe front să vedeți situația cu ochii voștri. Dacă veți murї, măcar o veți face ca fiind eroi”.
3. Belgorod/Bihlorod
– Legiunea Free Rusia și Corpul de Voluntari Ruși au intrat în mai multe localități din regiunea Belgorod. Deja de 5 zile sunt în rusia. Acesta nu mai este un simplu raid. Este o operațiune de diversiune făcută pentru a atrage trupe ruse din alte zone, în principal din Ucraina.
– Rușii din Legiunea Rusia Liberă și Corpul de Voluntari Ruși au cucerit Novaya Tovalzhanka (rusia), iar încercările rușilor de a recuceri localitatea au eșuat în repetate rânduri. Ceea ce denotă o incapacitate care pe mine mă face să nu-mi vină să cred că așa ceva este posibil. Este un indicator că rusia nu mai are momentan capacități reale de luptă în interiorul ei, la graniță cu Ucraina.
4. Ajutorul internațional:
– SUA este în discuții cu Australia pentru a trimite 41 de F-18 în Ucraina în loc de a fi decomisionate! Asta după ce o coaliție din ce în ce mai mare antrenează piloți ucraineni pe platforma F-16.

– Cel mai probabil F-16 vor ajunge în toamnă.

Fac două anunțuri:
1. Spitalul Mobil Oleg Gubal este aproape gata de inaugurare, motiv pentru care în curând (nu spun când) mă duc înapoi în Ucraina.
După inaugurare mă voi duce în zonele cele mai periculoase – pentru că acolo e cu adevărat nevoie de ajutor, nu pentru că sunt vreun special – pentru a încerca la ajutarea salvării (prin extragere și ducerea de ajutoare umanitare) vieții a cât mai multor vieți a civililor, dar și a militarilor ucraineni, în cazul în care voi fi pus în situație (sper să nu).
Pentru asta, în zilele următoare voi face anunțul numărul 2.
2. În curând voi începe o nouă campanie de strângere de fonduri pentru ajutor umanitar.
– Cei care vor dori să ajute, vor primi toate informațiile ca și înainte, aici pe pagina de facebook și vă voi ruga să distribuiți mesajul, căci o dată cu începerea contraofensivei Faza 2, oamenii din satele și localitățile eliberate vor avea nevoie urgentă și directă de ajutor.
– Voi face anunțul DOAR după ce voi face public raportul cheltuielii primilor 573.000 euro strânși de la voi, așa cum am promis, cum e responsabil și cum mi-am asumat în fața voastră. Recunosc că e un coșmar să faci „contabilitate” de unul singur, însă nu e nici pe departe un adevărat coșmar pe lângă ce trăiesc ucrainenii zi de zi.
– Va fi o campanie limitată în timp, cu toate lecțiile de anul trecut luate în considerare și concentrate pe doar câteva lucruri (mașini de extracție, ajutoare umanitare pentru cetățeni).
– O voi lansa pe 15 iunie, căci până atunci voi publica și raportul de cheltuieli. Cei ce vor să ajute de pe acum, îmi pot scrie în privat sau pot folosi în continuare aceleași conturi ca și până acum.
Și ca să-i confuzăm pe auriștii și putiniștii care mă urmăresc: 6 iunie este ziua în care Operațiunea Overlord (Debarcarea din Normandia) a început în 1944. Azi se împlinesc 79 de ani de când Aliații au început contraofensiva care a salvat Europa de la naz*sm.
Slava Ukraini!

Radu Hossu

Lasă un răspuns