Un teren de joacă amenajat- Mulți copii fericiți!

„… În iarba verde și înaltă patru băieței băteau mingea, mai la o parte două fetițe își împleteau cununițe din flori cântând un cântecel, departe de telefoane și de lumea virtuală, departe de jocurile din calculatoare…

Într-o regiune cu peste 80 de copii, doar ei erau pe imaș. Poate că sunt mai măricei, poate că sunt mai îndrăzneți, poate nu au unde se juca…”

Joaca ,este cel mai bun exercițiu pentru mintea și sufletul copiilor, susțin copilașii din s. Dănceni.

Acești copii de-a lungul anilor au fost lipsiți de bucuria de a se întruni la joacă și a socializa pe un teren special amenajat, dotat cu echipamente de joacă, în apropierea casei.
Din dorința de a schimba lucrurile spre bine în localitatea unde este primar din noiembrie 2019, dna Victoria Butuc –Guranda, deținând experiență și cunoștințe vaste în domeniul atragerii fondurilor, a format, în iulie 2020, grupul de inițiativă ,,Pentru Dănceni”. Acest grup are drept scop atragerea investițiilor pentru implementarea și realizarea proiectelor ce țin de dezvoltarea și modernizarea localității.

„ -Toți copiii au drepturi egale și merită condiții sigure de joacă, iar noi suntem obligați să le asigurăm acest drept. În anul 2016, în cadrul Programului ,,Femei consiliere la primul mandat”, am câștigat un grant de 2000 $ din care am achiziționat aparate de sport în aer liber și câteva utilaje pentru copii creând unicul teren de joacă în aer liber din localitate. Iar în 2018, cu sprijinul masiv al diasporei, dar și al oamenilor de aici, de acasă, am reușit să acumulăm aproape 30 mii lei cu care am procurat un complex de joacă pentru copii. Acest teren se află în centrul satului Dănceni, iar copiii din regiunile Hârțu și Baraj sunt nevoiți să parcurgă o distanță de 3 km pentru a se putea juca”, susține dna Primar de Dănceni, Victoria Butuc -Guranda.

Amenajarea unui teren de joacă pentru copii, inclusiv pentru copiii cu nevoi speciale, este primul proiect pe care grupul de înîțiativă „Pentru Dănceni” și-l propune să-l realizeze, beneficiind de suportul APL Dănceni, a agenților economici din localitate, a localnicilor, precum și cu implicarea Diasporei.

Scopul proiectului constă în crearea unei zone de odihnă și joacă pentru copii și maturi în sectoarele Hîrțu-Baraj, cu suprafața de cca 300 m2, unde se vor desfășura diverse activități de joacă, de sport, de recreere în timpul liber. Zona respectivă va include atît echipamente de joacă pentru copii (0-12 ani), cît și echipamente sportive pentru adolescenți/maturi.
Partenerii proiectului sunt Fondul pentru Tineri Ialoveni, APL Dănceni, agenții economici, diaspora și contribuția oamenilor prin voluntariat sau surse bănești.

Grație Programului de granturi mici pentru tineri, runda XXI, desfășurat cu suportul financiar oferit de Consiliul Raional Ialoveni, Fundația Est-Europeană Moldova, Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” și mijloacele bănești acumulate de membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni, grupul de inițiativă a obținut un buget în valoare de 8000,00 lei pentru achiziționarea materialelor de construcție necesare confecționării de către voluntari a echipamentelor de joacă pentru proiectul „Un teren de joacă amenajat – Mulți copii fericiți!”, astfel șansele ca visele copiilor să devină realitate s-au mărit!

Din contribuția atît a localnicilor, cât și a agenților economici din regiune, s-au făcut lucrările de nivelare a terenului. Iar, începînd cu data de 24 octombrie a fost dat startul confecționării echipamentelor de joacă de către voluntari. Lucrările necesare se planifică să fie executate pînă la mijlocul lunii decembrie.
În cadrul programului de capacitate a Programului ,,Femei consiliere la primul mandat”, consilierul local, dna Angela Sanduleac, a câștigat proiectul în valoare de 28 900 lei, care vor merge spre achiziționarea unor echipamente de joacă pentru copiii cu nevoi speciale și a unui complex sportiv.

Totodată, APL Dănceni a alocat 33.400 lei din bugetul local pentru achiziționarea unui complex de joacă și a unui leagăn dublu, care la data de 22 octombrie 2020 deja au fost instalate și își așteaptă cuminți primii vizitatori.

Având susținerea Administrației Publice Locale, cât și a dnei primar de Dănceni, a consilierilor și a consătenilor, ne propunem să dezvoltăm proiectul și să amenajăm un complex pentru copiii cu dizabilități, un părculeț unde vom planta copăceii oferiți de APL, ulterior ne dorim și amenajarea un teren de fotbal, un parc pentru fitness, vom îmbunătăți accesibilitatea căilor de acces la teren, vom ilumina parcul și vom instala camere video.

Astfel încît, copiii vor avea acces la un teren de joacă amenajat, bătrânii se vor odihni cuminți în parc, pe bănci, la umbra copacilor, tinerii se vor antrena în jocuri sportive, iar comunitatea noastră va avea cetățeni responsabili, implicați, proactivi, cu un spirit de echipă dezvoltat.

Proiect realizat în cadrul Programului de granturi mici pentru tineri desfăşurat cu suportul financiar oferit de Consiliul Raional Ialoveni, Fundaţia Est-Europeană Moldova din resursele Suediei, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” şi mijloacele băneşti acumulate de membrii Fondul pentru Tineri Ialoveni de la agenţi economici, persoane fizice şi din organizarea evenimentelor speciale.

Lasă un răspuns