Ziua Unirii Basarabiei cu România

0
186

Ziua Unirii Basarabiei cu Rom├ónia este s─ârb─âtorit─â, ├«n fiecare an, la 27 martie, ea fiind declarat─â s─ârb─âtoare na╚Ťional─â.

Propunerea legislativ─â privind instituirea acestei Zile a fost ini╚Ťiat─â de deputatul Eugen Tomac, acesta sus╚Ťin├ónd, ├«n expunerea de motive, c─â

„Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului rom├ón. Atunci, dup─â 106 ani de ocupa╚Ťie ╚Ťarist─â, Basarabia a revenit ├«n grani╚Ťele ei fire╚Öti, fiind prima provincie rom├óneasc─â care s-a unit cu Rom├ónia. (…) Este obliga╚Ťia noastr─â, a celor care ast─âzi r─âspundem ├«n fa╚Ťa rom├ónilor, de a demonstra c─â pre╚Ťuim valorile rom├óne╚Öti de veacuri ╚Öi pe cei care ni le-au l─âsat mo╚Ötenire”.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, la 13 octombrie 2015, ╚Öi de Camera Deputa╚Ťilor, for decizional ├«n acest caz, la 14 martie 2017. Potrivit proiectului, Guvernul Rom├óniei ╚Öi autorit─â╚Ťile locale ╚Öi centrale vor lua m─âsuri pentru ca ├«n 27 martie s─â fie arborat drapelul Rom├óniei ├«n conformitate cu legea 75/1994 privind arborarea drapelului Rom├óniei, intonarea imnului na╚Ťional ╚Öi folosirea sigiliilor cu stema Rom├óniei de c─âtre autorit─â╚Ťile ╚Öi institu╚Ťiile publice. Ziua Unirii Basarabiei cu Rom├ónia poate fi marcat─â de autorit─â╚Ťile administra╚Ťiei centrale ╚Öi locale, organiza╚Ťiile neguvernamentale, muzee, reprezentan╚Ťele Rom├óniei ├«n str─âin─âtate, prin organizarea de evenimente ╚Öi manifest─âri publice ╚Öi cultural ╚Ötiin╚Ťifice dedicate acestei s─ârb─âtori. Autorit─â╚Ťile centrale ╚Öi locale pot sprijini material ╚Öi logistic aceste manifest─âri.

La 27 martie 2017, pre╚Öedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabile╚Öte c─â 27 martie ÔÇö Ziua Unirii Basarabiei cu Rom├ónia este zi de s─ârb─âtoare na╚Ťional─â. ├Äntr-un comunicat transmis AGERPRES, Administra╚Ťia Preziden╚Ťial─â arat─â c─â legea promulgat─â are o semnifica╚Ťie deosebit─â, aceea de marcare a acestui moment important din istoria Rom├óniei. „Sfatul ╚Ü─ârii de la Chi╚Öin─âu a hot─âr├ót, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Rom├ónia. Acest act istoric a deschis procesul Marii Unirii, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, c├ónd rom├ónii din Transilvania, Banat, Maramure╚Ö ╚Öi Cri╚Öana au decis, la r├óndul lor, Unirea cu ╚Ťara, evenimentul de constituire a statului rom├ón modern al c─ârui centenar ├«l vom s─ârb─âtori anul viitor. (…) ├Än acela╚Öi timp, Rom├ónia r─âm├óne pe deplin angajat─â ├«n sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. Integrarea european─â a Republicii Moldova reprezint─â, conform Strategiei Na╚Ťionale de Ap─ârare a ╚Ü─ârii, un obiectiv na╚Ťional de politic─â extern─â, acesta fiind asumat formal inclusiv ├«n Declara╚Ťia privind instituirea unui Parteneriat Strategic ├«ntre Rom├ónia ╚Öi Republica Moldova pentru integrarea european─â a Republicii Moldova din anul 2010”, se precizeaz─â ├«n comunicat.

Unirea provinciei rom├óne╚Öti Basarabia cu ╚Ťara-mam─â a fost hot─âr├ót─â la 27 martie/9 aprilie 1918, de Sfatul ╚Ü─ârii de la Chi╚Öin─âu (Basarabia), organ legislativ reprezentativ, prin majoritatea absolut─â a votului. ├Än Declara╚Ťia de Unire se specific─â: „Republica Democratic─â Moldoveneasc─â (Basarabia) ├«n hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dun─âre, Marea Neagr─â ╚Öi vechile grani╚Ťe cu Austria, rupt─â de Rusia acum o sut─â ╚Öi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, ├«n puterea dreptului istoric ╚Öi a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure s─â-╚Öi hot─ârasc─â soarta lor, de azi ├«nainte ╚Öi pentru totdeauna se une╚Öte cu mama sa Rom├ónia”.

Rezultatul votului (86 de voturi pentru, trei ├«mpotriv─â, 36 de ab╚Ťineri ╚Öi 13 absen╚Ťi) a fost anun╚Ťat de c─âtre pre╚Öedintele Sfatului ╚Ü─ârii, Ion Incule╚Ť. Acesta, ├«mpreun─â cu secretarul acestui for, Ion Buzdugan, au semnat Declara╚Ťia de Unire.

Apoi, prim-ministrul Rom├óniei, Alexandru Marghiloman, prezent la Chi╚Öin─âu, a fost invitat, ├«mpreun─â cu membri ai guvernului rom├ón, ├«n sala Sfatului ╚Ü─ârii, unde, ├«n numele poporului rom├ón ╚Öi al regelui Ferdinand I (1914-1927), a declarat c─â ia act de votul cvasiunanim al Sfatului ╚Ü─ârii ╚Öi proclam─â Basarabia unit─â cu Rom├ónia. ”Basarabia este de acum unit─â pe veci cu Rom├ónia”, a declarat, cu acest prilej, Alexandru Marghiloman.

├Än telegrama trimis─â de regele Ferdinand I Sfatului ╚Ü─ârii de la Chi╚Öin─âu se ar─âta: ”Sentimentul na╚Ťional ce se de╚Öteapt─â at├ót de puternic ├«n timpul din urm─â ├«n inimile moldovenilor de dincolo de Prut a primit prin votul ├«n─âl╚Ť─âtor al Sfatului ╚Ü─ârii o solemn─â afirmare. Un vis frumos a fost ├«nf─âptuit”.

Teritoriul dintre Prut și Nistru (Basarabia) fusese anexat de Rusia în urma păcii ruso-turce, încheiate la 16 mai 1812, la București, după războiul ruso-turc dintre 1806-1812.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here