ZiarulNational.md : Milioanele UE pentru afacerile moldovenilor. Un tânăr crește brocoli și conopidă la Ialoveni

0
166

EZULTAT // În ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a finanțat 717 afaceri dezvoltate în R. Moldova prin intermediul unui singur program „PARE 1+1”

Sute de cetățeni moldoveni care au plecat să muncească în străinătate au revenit acasă pentru a-și pune pe roate afaceri. Și-au dat o șansă doar atunci când au aflat că vor fi ajutați, absolut gratuit, să inițieze o întreprindere mică cu bani europeni.

Sute de cetățeni reîntorși acasă

Ei au adus acasă un leu, iar Uniunea Europeană a mai pus unul pentru viitoarea afacere. Programul lansat în 2010 și numit sugestiv „PARE 1+1” a devenit între timp cel mai popular, iar rezultatele sunt de invidiat: 380 de persoane migrante revenite la baștină și 304 milioane de lei investite în economie timp de cinci ani.

Dintre cele 717 afaceri care au primit finanțare prin intermediul programului „PARE 1+1”, mai mult de jumătate au fost lansate de tineri. Aceștia și-au făcut câte un business-plan, au fost instruiți cum să devină buni manageri, au primit suportul financiar din partea UE și s-au apucat de treabă.

Mulți dintre ei s-au aventurat să-și deschidă afaceri inovative pentru R. Moldova.

Broccoli crescut la Ialoveni

Andrei Cojușnean este unul dintre tinerii care a demonstrat că se poate, chiar dacă mulți au privit cu scepticism ideea sa de a crește legume „exotice” pentru moldoveni: broccoli, conopidă, salată verde, rucola sau fenicul. În scurt timp, plantațiile-minune au fost create în localitatea Malcoci din raionul Ialoveni, iar acum se întind pe o suprafață de 2,2 hectare.

mai mult la  :

http://www.ziarulnational.md/milioanele-ue-pentru-afacerile-moldovenilor-un-tanar-creste-brocoli-si-conopida-la-ialoveni/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here