Ialoveni | Sergiu Armașu: „Odată și odată primarii vor avea mâinile dezlegate”

0
407

În dialog cu primarul de la Ialoveni, despre bugetele locale și nevoia descentralizării.

Descentralizarea Fondului rutier a fost o mană cerească pentru foarte multe localități, care n- au avut intervenții la întreținerea drumurilor de la independență încoace. In ultimul an, pentru prima dată s-a resimțit că banul, atunci când urmează competența, lucrurile se schimbă, spune primarul de Ialoveni, Sergiu Armașu. Dar asa cum constată edilul adevărata descentralizare întârzie.

Sergiu Armașu: „Niciodată n-a fost repartizat fondul rutier pentru autoritățile publice locale; acum avem această oportunitate și fiecare primar în parte poate să-și utilizeze fondul rutier acolo unde este prima necesitate. Acesta este un pas foarte bun și ar fi bine să fie mai multe exemple de acestea.”

Europa Liberă: Dar primarii ziceau că sunt cu mâinile legate atunci când e vorba să administreze mijloacele financiare, în primul rând, că sunt foarte puține, în al doilea rând, că totuși revine centrului această obligațiune, există veriga a doua – raionul – care repartizează finanțele pentru primării?

Sergiu Armașu: „Păi, eu aici chiar aș menționa: noi anul acesta am rămas fără trei milioane de lei, Primăria orașului Ialoveni. Care-i cauza? O căutăm.”

Sergiu Armașu: „Da. Eu nu știu din ce considerente. Știți, la noi e cel mai ușor de a arunca piatra în grădina altuia. Eu nu doresc să arunc piatra în grădina nimănui, dar atunci când o localitate a rămas fără o asemenea sursă financiară este grav. Pe moment noi încă nu avem o claritate. Sper că atât Consiliul raional, cât și autoritățile publice centrale se vor autosesiza și vor interveni pentru a soluționa problema. Am fost informat că se vor implica și se vor strădui să soluționeze, dar o să fie foarte greu. Eu trebuie să mă implic în numele tuturor. Păi bine, nu suferă primarul, în cele din urmă, suferă locuitorii și indiferent care, că aici nu se pune problema că-i fracțiunea X sau Y. Oameni buni, suferă toate partidele, fiindcă acei care au votat un partid, unul, altul sau altul, aceia tot suferă. Și asta noi nu vrem s-o înțelegem. Probabil că asta este problema cea mai mare a noastră. Noi nu trebuie să ne divizăm. Când este vorba de omul simplu de la țară, iată aici trebuie să lăsăm toate ambițiile și să mergem pe o singură cale – calea care duce la îmbunătățirea situației în localități. Atâta timp cât o să avem birocratismul acesta, nu știu, dar asta iarăși este o problemă mai mult politică! Eu vă dau un singur exemplu: noi Biblioteca orășenească „Petru Ștefănucă” o întreținem din veniturile proprii. O primărie întreține o bibliotecă, dar ea nu-i numai orășenească, că la Biblioteca orășenească „Petru Ștefănucă” vin copii și vizitatori, oameni care vor să se documenteze, să vină să citească o carte care anume este aici la bibliotecă, vin din tot raionul. Și această problemă ar fi bine s-o ia în calcul autoritățile centrale și de nivelul doi, fiindcă o singură primărie chiar nu s-ar putea descurca; este greu.”

 


mai mult la :  europalibera.org/a/interviu-sergiu-armasu-primar-ialoveni/29142613.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here